Cleveland Clinic

Introduction to Hyperbaric Medicine July 24-27, 2023 Cleveland Clinic Akron General Campus

<u>Overview</u>

This course is designed to provide an overview of Wound Care Practice, Clinical Indications, Potential Complications and Desired Outcomes in relation to Wound Care and Hyperbaric Oxygen Therapy. Hyperbaric Oxygen Therapy Research will also be addressed.

Target Audience

This course is designed Internal Medicine and Subspecialties for Nurses, Nurse Practitioners, Physicians, Residents/Fellows and Students.

Learning Objectives

1. Develop new skills in identifying potential patients who may benefit from the clinical application of hyperbaric oxygen therapy.

2. List two potential complications associated with hyperbaric oxygen therapy.

3. Briefly describe the therapeutic basis of hyperbaric oxygen therapy-corrects tissue hypoxia, chronic hypoxemia and aids in the process of wound healing and reperfusion injury.

4. Identify two contraindications to hyperbaric oxygen therapy.

5. Develop a comprehensive plan of care for the patient undergoing hyperbaric oxygen therapy.

Primary Activity Director

Michael Passero, MD

Planning Committee

Debra K. Hudock, MSN Debra Kangisser, PA-C Thomas E. Serena, MD

<u>Faculty</u> Matthew Schweyer, COO Thomas Serena MD Michael A. Passero Jr MD

Faculty Disclosure Statement

The Cleveland Clinic Center for Continuing Education has implemented a policy to comply with the current Accreditation Council for Continuing Medical Education Standards for Integrity and Independence requiring mitigation of all faculty conflicts of interest. Faculty declaring a relevant financial relationship will be identified in the activity syllabus.

ACCREDITATION STATEMENT

In support of improving patient care, this activity has been planned and implemented by Cleveland Clinic Center for Continuing Education and Serena Group. Cleveland Clinic Center for Continuing Education is jointly accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME), the Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE), and the American Nurses Credentialing Center (ANCC), to provide continuing education for the healthcare team. CREDIT DESIGNATION

American Medical Association (AMA)

Cleveland Clinic Center for Continuing Education designates this live activity for a maximum of 40.0 AMA PRA Category 1 Credits[™]. Physicians should claim only the credit commensurate with the extent of their participation in the activity.

Participants claiming CME credit from this activity may submit the credit hours to the American Osteopathic Association for Category 2 credit.

American Nurses Credentialing Center (ANCC)

Cleveland Clinic Center for Continuing Education designates this live activity for a maximum 40.0 ANCC contact hours.

American Academy of PAs (AAPA)

Cleveland Clinic Center for Continuing Education has been authorized by the American Academy of PAs (AAPA) to award AAPA Category 1 CME credit for activities planned in accordance with AAPA CME Criteria. This activity is designated for 40.0 AAPA Category 1 CME credits. PAs should only claim credit commensurate with the extent of their participation.

Certificate of Participation

A certificate of participation will be provided to other health care professionals for requesting credits in accordance with their professional boards and/or associations.

Agenda (w/question & answer specified)

Agenua (w/question & answ	ver specifieu)		
Day One (Basic Science) 9.25 credits	Day Two (Clinical Applications) 10.75 credits	Day Three (Documentation, Diving and Chamber Operation) 10.5 credits	Day Four (Safety) 9.5 credits
07:30-08:00 Networking	07:30 – 08:00 Networking	07:30 – 08:00 Networking	07:30 – 08:00 Networking
08:00 – 10:00 1. Introduction to Hyperbaric Medicine (Serena) 2hr 2 credits	08:00 – 10:00 8. Diabetic Foot Ulcers Part 1&2 (Serena) 2hr 2 credits Break	08:00 – 10:00 17. Medical Necessity Documentation and Reimbursement (Schweyer) 2hr 2 credits	08:00 – 09:00 25. Physiology & Pharmacology (Serena) 1 hour 1 credit 09:00 – 10:30
	Dieak		26. Vascular disease and Establishing a Lower Extremity Amputation Program (LEAP) (Serena) 1.5 hr 1.5 credits
10:00 – 11:00 2. The History of Hyperbaric Medicine (Schweyer) 1hr 1 credit	10:15 – 11:15 9.Management of the Diabetic Patient (Serena) 1hr 1credit	Break (15 minutes)	Break (15 minutes)
Break (15 minutes)	11:15 – 12:30 10. Chronic Refractory Osteomyelitis (Serena) 1.25hr 1.25 credits	10:15 – 12:15 18. Continuous Quality Improvement (Schweyer) 2hr 2 credits	11:00– 12:00 27. Neurologic Diseases (Serena) 1hr 1 credit 12:00 – 12:30 28. Research in Hyperbaric Medicine (Passero) .5hr 0.5 credits
11:15 – 12:00 3. Oxygen in Wound Care Part One (Serena) 1hr 1 credit	12:30 – 13:00 Q&A	12:15 – 12:45 19. Infrequently encountered approved indications (Serena) .5hr 0.5 credits	12:00 – 12:30 Q&A 13:00 – 15:00 29. Complications and Patient Assessment for HBOT (Serena) 2hr 2 credits
12:00 – 12:30 Q&A	13:00 – 14:00 11. The Late Effects of Radiation (TS) 1hr	12:45 – 13:15 Q&A	Break
12:30 – 13:30 3. Oxygen in Wound Care & Basic Wound Care. Part 2 (Serena) 1hr 1 credit	14:00 -15:00 12. Flaps and Grafts (Serena) 1hr 1 credit	13:15– 14:15 20. Dive Table Bingo (Serena) 1hr 1 credit	15:00– 16:30 30.Hyperbaric Safety Part One (Schweyer) 1.5hr 1.5 credits

13:30 – 14:45 3. Physics of Hyperbaric Medicine (Serena) 1.25hr 1.25 credits	15:00 – 16:00 13. Necrotizing Fasciitis (Serena) 1hr 1 credit	14:15 – 15:15 21. Decompression Illness and Air Gas Embolism (Serena) 1hr 1 credit	Break (15 minutes)	
Break (15 minutes) 15:00–16:00 5. Oxygen Toxicity (Serena) 1hr 1 credit	Break (15 minutes) 16:15 – 17:45 14. Carbon Monoxide Poisoning (Serena) 1.5hr 1.5 credit	Break (15 minutes) 15:30 – 16:30 22. Patient Education (Schweyer) 1hr 1 credit	16:45 – 18:15 Hyperbaric Safety Part Two (Schweyer) 1.5hr 1.5 credits	
16:00 – 16:45 6. <u>Hands-On</u> Otoscopy (ALL) 1hr 1 credit	17:45 – 18:45 <u>15. Hands-on</u> Antimicrobial Stewardship including MolcuLight (Schweyer) 1hr 1 credit	16:30 – 17:30 23. Monoplace Chamber Operations (Schweyer) 1hr 1 credit	18:15-18:45 Test Review and Prohibited Items Challenge Award (Serena/ Schweyer) .5hr 0.5 credits	
Break (15 minutes) 17:00 – 18:00 7. <u>Hands-On</u> Debridement (Serena) 1hr 1 credit	Break (15 minutes) 19:00 – 20:00 16 <u>. Hands On</u> Vascular Screening in the Wound Center (Serena/ Schweyer) 1hr 1 credit	Break (15 minutes) 17:45 – 19:45 24. <u>Hands On</u> Chamber Practicum (Schweyer) 2hr 2 credits	Course Concludes	
18:00 – 18:30 Q&A.	19:15 – 20:00 Q&A	End of Day 3		
Base Hours (Does not include time for questions)				
9.25 hours	10.75 hours	10.5 hours	9.5 hours	

Americans with Disabilities Act Statement

The Cleveland Clinic Center for Continuing Education fully intends to comply with the legal requirements of the Americans with Disabilities Act. If you need assistance please notify Debra Hudock MSN at 330 571 0241 at least two weeks prior to the activity.

Registration Info

Please note the use code SGFree https://serenagroupinc.com/event/inro-to-hbo-cc-akron-general/